Όλα Για Την Ανδρική Σεξουαλική Επιθυμία

Αντιλήψεις για την ανδρική σεξουαλική επιθυμία

Σημεία κλειδιά

 1. Η ανδρική σεξουαλικότητα ξεκινάει πριν την γέννα και συνεχίζει καθ’ όλο το υπόλοιπο της ζωής ενός άνδρα.
 2. Η τεστοστερόνη στους άνδρες είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια των τελευταίων εφηβικών χρόνων.
 3. Η ανδρική σεξουαλική επιθυμία ποικίλει από άτομο σε άτομο.
  Υπάρχουν πολλά στερεότυπα που παρουσιάζουν τους άνδρες ως μηχανές που είναι εθισμένες με το σεξ. Βιβλία, τηλεοπτικά προγράμματα, και οι ταινίες συχνά διαθέτουν χαρακτήρες και σημεία πλοκής που θεωρούν τους άνδρες ως τρελούς για το σεξ και τις γυναίκες ως μόνο προβληματισμένες με το ρομαντισμό.

Αλλά είναι αυτό αλήθεια; Τι γνωρίζουμε για την ανδρική σεξουαλική επιθυμία ;

Στερεότυπα για την ανδρική σεξουαλική επιθυμία

Λοιπόν ποια στερεότυπα για την ανδρική σεξουαλική επιθυμία αληθεύουν; Πως συγκρίνονται οι άνδρες με τις γυναίκες; Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς τους δημοφιλείς μύθους για την ανδρική σεξουαλικότητα.

Οι άνδρες σκέφτονται το σεξ όλη μέρα

ανδρική σεξουαλική υγεία

Μια πρόσφατη έρευνα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο σε πάνω από 200 μαθητές καταρρίπτει τον δημοφιλή μύθο ότι οι άντρες σκέφτονται το σεξ κάθε εφτά δευτερόλεπτα. Αυτό θα σήμαινε 8000 σκέψεις μέσα σε 16 ξύπνιες ώρες! Οι νεαροί άντρες στην έρευνα έδωσαν αναφορά για σκέψεις περί του σεξ 19 φορές την ημέρα κατά μέσο όρο. Οι νεαρές γυναίκες στην έρευνα εδωσαν αναφορά για κατά μέσο όρο 10 σκέψεις περί του σεξ κάθε ημέρα.
Οπότε σκέφτονται οι αντρες δύο φορές περισσότερο το σεξ από ότι οι γυναίκες; Λοιπόν, η έρευνα υποδηλώνει επίσης ότι οι άντρες σκέφτονται το φαγητό και τον ύπνο πιο συχνά από ότι οι γυναίκες. Είναι πιθανό οι άντρες να είναι πιο άνετοι να σκέφτονται για το σεξ και να δηλώνουν τις σκέψεις τους. Ο Terri Fisher, ο κύριος συγγραφέας της έρευνας, ισχυρίζεται ότι τα άτομα που δήλωσαν πως είναι άνετα με το σεξ στο ερωτηματολόγιο της έρευνας είναι πιο πιθανά να σκέφτονται για το σεξ σε καθημερινή βάση.

Οι άντρες αυνανίζονται πιο συχνά από ότι οι γυναίκες

Σε μια έρευνα που έγινε το 2009 σε 600 ενήλικες στην Κουανγκτσόου, στην Κινα, το 48.8 τοις εκατό των θηλυκών και το 68.7 των αρσενικών δήλωσαν πως είχαν αυνανιστεί. Η δημοσκόπηση επίσης υποδήλωνε ότι ένας σημαντικός αριθμός ενηλίκων είχαν αρνητική συμπεριφορά έναντι στον αυνανισμό, ειδικά οι γυναίκες.

Οι άντρες συχνά χρειάζονται 2 με 7 λεπτά για να έρθουν σε οργασμό

Οι Masters και Johnson, δύο σημαντικοί ερευνητές του σεξ, προτείνουν ένα Μοντέλο Τεσσάρων-Φάσεων για την κατανόηση του κύκλου της σεξουαλικής απόκρισης.

 1. Διέγερση
 2. Σταθερότητα
 3. Οργασμός
 4. Επίλυση

Οι Masters και Johnson δηλώνουν ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες βιώνουν αυτές τις φάσεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αλλά η διάρκεια της κάθε φάσης διαφέρει ευρέως από άτομο σε άτομο. Το να καθορίσεις πόσο παίρνει έναν άντρα ή μια γυναίκα να έρθουν σε οργασμό είναι δύσκολο επειδή η φάση της διέγερσης και η φάση της σταθερότητας μπορεί να ξεκινήσουν αρκετά λεπτά ή ώρες πριν ένα άτομο φτάσει σε κορύφωση.

Οι άντρες είναι πιο ανοιχτοί στο καθημερινό σεξάντρες και σεξ

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 υποδηλώνει ότι οι άντρες είναι πιο πρόθυμοι από ότι οι γυναίκες να κάνουν καθημερινό σεξ. Στην έρευνα, 6 άντρες και 8 γυναίκες πλησίασαν 162 άντρες και 119 γυναίκες είτε σε κάποιο νυχτερινό κλαμπ είτε στην πανεπιστημιούπολη. Έδωσαν μια πρόσκληση για καθημερινό σεξ. Ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό αντρών δέχτηκαν την προσφορά από ότι γυναίκες.
Ωστόσο, στο δεύτερο μέρος της ίδιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από αυτούς τους ερευνητές, οι γυναίκες φαίνονταν πιο πρόθυμες να δεχτούν προσκλήσεις για καθημερινό σεξ όταν βρίσκονταν σε ασφαλέστερο περιβάλλον. Γυναίκες και άντρες είδαν εικόνες με εραστές και ερωτήθηκαν αν θα δέχονταν το καθημερινό σεξ ή όχι. Η διαφορά φύλου στις ανταποκρίσεις εξαφανίστηκε όταν οι γυναίκες ένιωσαν ότι βρίσκονταν σε ασφαλέστερη κατάσταση.
Η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών ερευνών υποδηλώνει ότι πολιτιστικοί παράγοντες όπως τα κοινωνικά πρότυπα μπορούν να έχουν μεγάλη επιρροή στον τρόπο που άντρες και γυναίκες αναζητούν σεξουαλικές σχέσεις.

Τα ζευγάρια ομοφυλόφιλων αντρών κάνουν περισσότερο σεξ από ότι τα ζευγάρια λεσβίων

Αυτός ο μύθος είναι δύσκολο να αποδειχθεί ή να διαψευστεί. Οι ομοφυλόφιλοι άντρες και οι λεσβίες έχουν ποικιλία σεξουαλικών εμπειριών ακριβώς όπως οι ετερόφυλοι άντρες και γυναίκες. Οι ελεύθεροι ομοφυλόφιλοι άντρες που ζουν σε αστικές πόλεις φημίζονται πως έχουν σημαντικό πλήθος παρτενέρ. Αλλά οι ομοφυλόφιλοι άντρες εμπλέκονται σε όλα τα είδη σχέσεων.
Τα ζευγάρια λεσβίων ίσως να έχουν επίσης διαφορετικούς ορισμούς για το τι σημαίνει το “σεξ” για αυτούς. Μερικά ζευγάρια λεσβίων χρησιμοποιούν αντικείμενα σεξ για να εμπλακούν σε διεισδυτική επαφή. Άλλα ζευγάρια λεσβίων θεωρούν το σεξ ως αμοιβαίο αυνανισμό ή χάδια.

Οι άντρες είναι λιγότερο ρομαντικοί από τις γυναίκες

Όπως πρότειναν οι Masters και Johnson στο Μοντέλο Τεσσάρων-Φάσεων, η σεξουαλική διέγερση είναι διαφορετική για όλους. Οι πηγές διέγερσης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα σεξουαλικά πρότυπα και ταμπού συχνά σχηματίζονται από τον τρόπο που άντρες και γυναίκες βιώνουν την σεξουαλικότητα και μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο που το αναφέρουν σε δημοσκοπήσεις. Αυτό το κάνει δύσκολο να αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι άντρες δεν έχουν βιολογική κλίση προς την ρομαντική διέγερση.

Σεξουαλική επιθυμία και εγκέφαλοςsex και εγκέφαλος

Η σεξουαλική επιθυμία συχνά περιγράφεται ως λίμπιντο. Δεν υπάρχει αριθμητική μέτρηση για την λίμπιντο. Αντίθετα, η σεξουαλική επιθυμία αντιλαμβάνεται με σχετικούς όρους. Για παράδειγμα, μια χαμηλή λίμπιντο σημαίνει ένα μειωμένο ενδιαφέρον ή επιθυμία για σεξ.
Η ανδρική λίμπιντο ζει σε δύο περιοχές του μυαλού: στον εγκεφαλικό φλοιό και στο λυμβικό σύστημα. Αυτά τα μέρη του εγκεφάλου είναι ζωτικά για την σεξουαλική επιθυμία και απόδοση των αντρών. Είναι τόσο σημαντικά, στην πραγματικότητα, που ένας άντρας μπορεί να έρθει σε οργασμό απλά με το να σκεφτεί ή να ονειρευτεί μια σεξουαλική εμπειρία.
Ο εγκεφαλικός φλοιός είναι η φαιά ουσία που συνθέτει το εξωτερικό κάλυμμα του εγκεφάλου Είναι το μέρος του εγκεφάλου σου που είναι υπεύθυνο για υψηλές λειτουργίες όπως ο σχεδιασμός και η συλλογισμός. Αυτό περιλαμβάνει το συλλογισμό για το σεξ. Όταν διεγείρεσαι, σήματα που πηγάζουν από τον εγκεφαλικό φλοιό μπορούν να αλληλεπιδρούν με άλλα μέρη του εγκεφάλου και των νεύρων. Μερικά από αυτά τα νεύρα επιταχύνουν την καρδιά σου και την κυκλοφορία του αίματος προς τα γεννητικά όργανα. Επιπλέον σηματοδοτούν την διαδικασία ππυ δημιουργεί μια στύση.
Το λεμφικό σύστημα περιλαμβάνει πολλαπλά μέρη του εγκεφάλου: τον ιππόκαμπο, τον υποθάλαμο και την αμυγδαλή, και άλλα. Αυτά τα μέρη εμπλέκονται με το συναίσθημα, το κίνητρο, και την σεξουαλική επιθυμία. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Έμορι βρήκαν ότι η θέαση σεξουαλικά διεγερτικών εικόνων αύξαναν την δραστηριότητα στις αμυγδαλές των αντρών περισσότερο από ότι στις γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται με την σεξουαλική ανταπόκριση, επομένως αυτή η ανακάλυψη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άντρες διεγείρονται πιο εύκολα από τις γυναίκες.

Τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που συνδέεται πιο στενά με την αντρική σεξουαλική επιθυμία. Παραγόμενη κυρίως μέσα στους όρχεις, η τεστοστερόνη έχει κρίσιμο ρόλο σε πλήθος σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου: ανάπτυξη αντρικών σεξουαλικών οργάνων

 • ανάπτυξη σωματικών τριχών
 • ανάπτυξη μάζας οστών και μυών
 • εμβάθυνση φωνής στην εφηβεία
 • παραγωγή σπέρματος
 • παραγωγή ερυθρών αιμοφόρων κυττάρων

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συχνά συνδέονται με χαμηλή λίμπιντο. Τα επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να είναι υψηλότερα το πρωί και χαμηλότερα το βράδυ. Στη διάρκεια ζωής ενός άντρα, τα επίπεδα τεστοστερόνης του είναι υψηλότατα στα αργά εφηβικά του χρόνια έπειτα από τα οποία αρχίζουν σιγά να μειώνονται.

Απώλεια λίμπιντοχαμηλή λίμπιντο

Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να μειωθεί με την ηλικία. Αλλά μερικές φορές μια απώλεια λίμπιντο συνδέεται με κάποια υποβόσκουσα κατάσταση. Τα ακόλουθα μπορεί να προκαλέσουν μείωση στην σεξουαλική επιθυμία:

 • Το άγχος ή η κατάθλιψη. Αν βιώνεις προβλήματα ψυχολογικής υγείας, μίλα στον γιατρό σου. Αυτός ή αυτή ίσως να συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο ή να προτείνει ψυχοθεραπεία.
 • Ενδοκρινικές διαταραχές. Μια ενδοκρινική διαταραχή ίσως να μειώσει τις αντρικές σεξουαλικές ορμόνες.
 • Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η άπνοια κατά τον ύπνο, μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική σου επιθυμία.
 • Ορισμένα φάρμακα. Κάποια φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την λίμπιντο σου. Για παράδειγμα, κάποια αντικαταθλιπτικά, αντισταμινικά, και ακόμα φάρμακα για την πίεση του αίματος μπορούν να χειροτερεύσουν τις στύσεις. Ο γιατρός σου ίσως να μπορεί να προτείνει μια εναλλακτική.
 • Υψηλή πίεση αίματος. Ζημιά στο αγγειακό σύστημα μπορεί να πληγώσει την ικανότητα ενός άντρα να φέρει ή να διατηρήσει μια στύση.
 • Διαβήτης. Όπως με την υψηλή πίεση αίματος, ο διαβήτης μπορεί να ζημιώσει το αγγειακό σύστημα ενός άντρα και να επηρεάσει την ικανότητα του να διατηρήσει στύση.

Μόνο εσύ μπορείς να μετρήσεις τι είναι σωστό για την σεξουαλική σου επιθυμία. Αν βιώνεις αλλαγές στη λίμπιντο σου, μίλα στο γιατρό σου. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσεις σε κάποιον για τις σεξουαλικές σου επιθυμίες, αλλά ίσως ένας γιατρός να μπορεί να σε βοηθήσει.

Συμπέρασμα

Φεύγει ποτέ η σεξουαλική επιθυμία; Για πολλούς άντρες, η λίμπιντο δεν θα εξαφανιστεί ποτέ εντελώς. Για τους περισσότερους άντρες, η λίμπιντο θα αλλάξει σίγουρα με τον καιρό. Ο τρόπος που κάνεις και απολαμβάνεις το σεξ πιθανόν να αλλάξει με τον καιρό επίσης, καθώς και η συχνότητα. Αλλά το σεξ και η οικειότητα μπορούν να είναι ένα ευχάριστο κομμάτι της γήρανσης.


Σχετικά άρθρα:


 

5 thoughts on “Όλα Για Την Ανδρική Σεξουαλική Επιθυμία

Σχολιάστε