Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα σεξουαλικά προβλήματα

Ποια είναι η συνηθέστερη αιτία σεξουαλικών προβλημάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Ενώ μπορούν να λάβουν πολλές μορφές, τα σεξουαλικά προβλήματα ορίζονται ως οποιοδήποτε φυσικό ή συναισθηματικό ζήτημα που εμποδίζει ένα ζευγάρι να επιτύχει μια αμοιβαία ικανοποιητική στενή σχέση. Μεταξύ των πιο κοινών για τους άνδρες είναι τα προβλήματα του προστάτη, η μείωση της παροχής αίματος στο πέος λόγω του διαβήτη, οι καρδιακές παθήσεις ή άλλα προβλήματα υγείας, η νευρική βλάβη στο νωτιαίο μυελό ή η μείωση της ορμόνης τεστοστερόνης.

Τα κοινά σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες περιλαμβάνουν την έλλειψη επιθυμίας που προκαλείται από τη μείωση της ορμόνης οιστρογόνου, των διαταραχών του θυρεοειδούς (που μπορεί επίσης να επηρεάσουν μερικούς άνδρες) και τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή που προκαλείται από οποιοδήποτε αριθμό κολπικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης έλλειψης λίπανσης.

Ορισμένα ζευγάρια διαπιστώνουν ότι η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσει σεξουαλικά προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν το αλκοόλ, τη νικοτίνη, τα ναρκωτικά, τα διεγερτικά, ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα αντιισταμινικά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Ποιο είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα στους άνδρες;

Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση, η οποία μπορεί να επηρεάσει μέχρι και το 75% των ανδρών. Κλινικά ορίζεται ως η απελευθέρωση του σπέρματος από το πέος είτε πριν από την επαφή είτε πολύ γρήγορα, συνήθως μέσα σε λιγότερο από 15 “ωθήσεις”. Ενώ κάθε άνδρας θα βιώσει πρόωρη εκσπερμάτιση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, για μερικούς το πρόβλημα είναι χρόνιο. Όταν συμβαίνει αυτό, οι αιτίες μπορούν να συνδεθούν με ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και εύκολα διεγερμένο νευρικό σύστημα, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή μερικές φορές με έλλειψη ελέγχου της ανταπόκρισης του σώματος στον ενθουσιασμό. Μια συχνά παραβλεφθείσα αιτία προσωρινής πρόωρης εκσπερμάτωσης είναι μια μόλυνση στον αδένα του προστάτη γνωστή ως προστατίτιδα. Όταν συμβαίνει αυτό, μια σειρά αντιβιοτικών συχνά λύνει το πρόβλημα. Προσωρινά προβλήματα μπορεί επίσης να προκύψουν από άγχος, ή από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων μερικών χαπιών για το κρυολόγημα.

Οι θεραπείες για χρόνια πρόωρη εκσπερμάτωση περιλαμβάνουν το αντικαταθλιπτικό φάρμακο Anafranil που λαμβάνεται 12 ώρες πριν από το σεξ και την χρήση προφυλακτικού για τη μείωση της αίσθησης. Μερικές φορές μια συνταγογραφούμενη κρέμα λιδοκαΐνης μπορεί επίσης να βοηθήσει με τη μείωση της αίσθησης, αλλά αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει τον σύντροφο.

Ποιος είναι ο πραγματικός ορισμός της στυτικής δυσλειτουργίας – και ποια είναι τα πιο κοινά αίτια;

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), γνωστή και ως ανικανότητα, έχει έναν πολύ ευρύτερο ορισμό από ό, τι αντιλαμβάνονται πολλά ζευγάρια. Περιλαμβάνει, την μη επίτευξη στύσης, αλλά και την αδυναμία διατήρησης μιας στύσης επαρκούς για επαφή, καθώς και την αδυναμία εκσπερμάτωσης σε συνεχή βάση.

Ενώ κάποτε πιστεύανε ότι είναι σε μεγάλο βαθμό συναισθηματικό πρόβλημα, σήμερα οι γιατροί γνωρίζουν ότι η ΣΔ είναι συχνά το αποτέλεσμα άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η νεφρική ανεπάρκεια, οι πρώιμες καρδιακές παθήσεις, τα προβλήματα του προστάτη και η κατάθλιψη. Επιπλέον, η κατάχρηση αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει, και σε ορισμένους άνδρες, το κάπνισμα τσιγάρων. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Σε μερικούς άνδρες ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία, κυρίως μερικά φάρμακα υψηλής αρτηριακής πίεσης και κάποιες θεραπείες για κατάθλιψη.


σεξουαλικά προβλήματα άντρες


Τι προκαλεί τη σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες;

Σε αντίθεση με τους άνδρες που χρειάζονται φυσιολογικά γεγονότα για να έχουν συνουσία, οι γυναίκες δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς. Ως εκ τούτου, οι συνηθέστεροι λόγοι για τη σεξουαλική δυσλειτουργία συχνά βασίζονται σε θέματα επιθυμίας, σεξουαλικής διέγερσης ή μερικές φορές επώδυνη σεξουαλική επαφή. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν επίσης την αδυναμία να έχουν έναν οργασμό ή να αισθάνονται πόνους κατά την επίτευξη ενός οργασμού.

Ενώ μια μείωση της επιθυμίας μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης μιας αρνητικής σχέσης με έναν σύντροφο ή άλλων ζωτικών πιέσεων, τα φυσικά αίτια συχνά εντοπίζονται στη μείωση των ορμονών του οιστρογόνου και της τεστοστερόνης που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση. Όχι μόνο αυτό μπορεί να θέσει ένα μετριαστή στην επιθυμία, μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση της κολπικής λίπανσης καθιστώντας πιο δύσκολη την πρόκληση και την επαφή, επώδυνη. Επιπλέον, ορισμένες ασθένειες, κυρίως μια διαταραχή του θυρεοειδούς ή κατάθλιψη, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την επιθυμία μιας γυναίκας. Η αδυναμία επίτευξης οργασμού σπάνια προκαλείται από ένα φυσικό πρόβλημα, αλλά είναι πιο συχνά το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς διέγερσης από τον σύντροφο της γυναίκας.

Τι προκαλεί πόνο στο πέος;

Όπως και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, ο πόνος στο πέος μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών πραγμάτων, όπως λοίμωξη, τραύμα ή ασθένεια. Η υπερβολική χειραγώγηση μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πόνο, όπως και απλά πράγματα όπως τσιμπήματα εντόμων ή σπυράκια. Ταυτόχρονα, επώδυνες βλάβες ή πληγές στο πέος μπορεί να είναι έρπης των γεννητικών οργάνων ή μια άλλη λοίμωξη. Επιπλέον, η φλεγμονή του προστάτη, η ουρηθρίτιδα (μια λοίμωξη του ουροποιητικού σωλήνα που συχνά προκαλείται από βλεννόρροια ή χλαμύδια) και μερικές φορές η δρεπανοκυτταρική αναιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο πέος. Μια κατάσταση γνωστή ως Νόσος Peyronie έχει ως αποτέλεσμα μια ανώμαλη κάμψη στο πέος που κάνει την επαφή επώδυνη για έναν άνδρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πέους, οπότε πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν η ενόχληση είναι σημαντική και δεν υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες.

Τι είναι η οπισθοδρομική εκσπερμάτιση και πώς αντιμετωπίζεται;

Μία μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας στους άντρες, η οπισθοδρομική εκσπερμάτωση σημαίνει ότι το εκσπερματικό υγρό που κανονικά φεύγει από το πέος κατά τη διάρκεια του οργασμού παίρνει μια λανθασμένη βιολογική στροφή και καταλήγει στην ουροδόχο κύστη, και αναμιγνύεται με τα ούρα. Το πρόβλημα δεν είναι επιβλαβές εκτός αν το ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει.

Η οπισθοδρομική εκσπερμάτωση μπορεί να εμφανιστεί εν μέρει ή πλήρως. Σε κάθε περίπτωση η αιτία συχνά συνδέεται με προηγούμενη χειρουργική επέμβαση προστάτη ή ουρήθρας, διαβήτη και τη χρήση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του προβλήματος, όπως και ορισμένα φάρμακα που μοιάζουν με την επινεφρίνη. Μερικές φορές η αλλαγή των φαρμάκων πίεσης του αίματος λειτουργεί.

Είναι επικίνδυνο αν έχω μια στύση για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Η ίδια η κατάσταση είναι γνωστή ως πριαπισμός και ορίζεται από κλινική άποψη ως στύση που διαρκεί τέσσερις ώρες ή περισσότερο χωρίς σεξουαλική διέγερση. Κανονικά, η διέγερση προκαλεί τη ροή αίματος στο πέος, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε στύση. Μετά την εκσπερμάτωση – ή εάν διακοπεί η διέγερση – το αίμα και η στύση υποχωρούν. Όταν εμφανίζεται πριαπισμός, το αίμα που αποστέλλεται για να γεμίσει το πέος παγιδεύεται, προκαλώντας την στύση να παραμείνει. Όχι μόνο αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό, αν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε ουλές μέσα στο πέος, και μερικές φορές, σε μόνιμη στυτική δυσλειτουργία.

Ο πριαπισμός μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε αρσενικό, ακόμα και σε νεογέννητο, αλλά συνήθως αναπτύσσεται μεταξύ ηλικίας 5 και 10 ετών και ηλικίας 20 και 50 ετών. Η θεραπεία μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η εφαρμογή πάγου ή μπορεί να περιλαμβάνει την έγχυση του πέους με φάρμακα ή την αφαίρεση αίματος από το πέος για τη μείωση του πόνου και του πρήξιμου. Περιστασιακά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της σωστής ροής αίματος και αποστράγγισης.

Ποια φάρμακα συνήθως προκαλούν σεξουαλικά προβλήματα για άνδρες ή γυναίκες;

Τα πιο γνωστά φάρμακα είναι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως το Prozac ή τα ηρεμιστικά, όπως το Valium, τα οποία και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Για τις γυναίκες, ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να μειώσουν την επιθυμία, όπως και μερικά σκευάσματα HRT που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Τα φάρμακα που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ανικανότητας στους άντρες συμπεριλαμβανομένου ορισμένα φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματος, αντιισταμινικά που χρησιμοποιούνται για κρυολογήματα ή αλλεργίες, μερικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως το ibuprofen), φάρμακα καούρας όπως Tagamet, Zantac και Pepcid, κάποια φάρμακα που μειώνουν τα λιπίδια για τη χοληστερόλη και ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον ή του καρκίνου.

πονοκέφαλος σεξ

Είναι αλήθεια ότι το σεξ μπορεί πραγματικά να κάνει τους ανθρώπους να έχουν πονοκέφαλο;

Ναι είναι αλήθεια. Ιατρικά, η κατάσταση είναι γνωστή ως οργασμική κεφαλαλγία και, περιέργως επηρεάζει τους άνδρες πιο συχνά από τις γυναίκες – περιέργως, διότι γενικά οι γυναίκες έχουν περισσότερους πονοκεφάλους από τους άνδρες. Ενώ κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι βρίσκεται πίσω από το πρόβλημα, κάποιοι λένε ότι μπορεί να σχετίζεται με την ξαφνική αλλαγή στη ροή του αίματος και την επακόλουθη πτώση της αρτηριακής πίεσης μετά τον οργασμό. Άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας απελευθέρωσης αδρεναλίνης που πλημμυρίζει το σώμα κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας.

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν οργασμική κεφαλαλγία για αρκετές εβδομάδες ακολουθούμενη από μόνιμη ύφεση, για άλλους το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί κατά διαστήματα επ ‘αόριστον ή μερικές φορές μπορεί να είναι παρόν σε κάθε σεξουαλική συνάντηση. Αν και μπορεί να μην πάσχετε απ’ αυτήν, οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες και η οργασμική κεφαλαλγία πιστεύεται ότι σχετίζονται χημικώς και συχνά ανταποκρίνονται σε παρόμοιες θεραπείες.

Προσοχή: Μην υποθέσετε ότι ένας πονοκέφαλος που έχετε μετά το σεξ είναι μια οργασμική κεφαλαλγία. Οι ειδικοί λένε ότι μερικές φορές καλοήθεις βλάβες στον εγκέφαλο ή ανεύρυσμα (διαταραχή αιμοφόρου αγγείου) μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους μετά το σεξ. Για να αποκλείσετε τέτοια προβλήματα, μην διαγνώσετε τον εαυτό σας – επισκεφθείτε το γιατρό σας.


Σχετικά άρθρα:


 

Σχολιάστε