Απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το σώμα των Ανδρών

Η εφηβεία μπορεί να είναι μία περίοδος σύγχυσης διότι το σώμα και τα συναισθήματά σου αλλάζουν καθώς μεγαλώνεις. Εδώ είναι οι απαντήσεις σε κάποιες από τις ερωτήσεις που κάνουν συχνά τα αγόρια σχετικά με το σώμα τους.

Σε ποια ηλικία μπαίνει κάποιος στην εφηβεία;

Ο όρος εφηβεία περιγράφει όλες τις φυσιολογικές αλλαγές που παρατηρούνται στα παιδιά καθώς μεγαλώνουν και οδεύουν προς την ενηλικίωση. Τα περισσότερα αγόρια εισέρχονται στην εφηβεία στην ηλικία των 13 με 14 χρονών, αλλά δεν υπάρχει σωστή ή λάθος στιγμή. Μπορεί να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα, και αυτό είναι φυσιολογικό.

Ποιο είναι το μέσο μέγεθος πέους;

Το μέγεθος του πέους ποικίλει, στον ίδιο βαθμό που ποικίλει το ύψος, το βάρος και ο σωματότυπος του κάθε ανθρώπου. Τα περισσότερα ανδρικά πέη έχουν μήκος γύρω στα 10 εκατοστά όταν δεν βρίσκονται σε στύση, αλλά είναι φυσιολογικό να είναι είτε κοντύτερα είτε μακρύτερα από αυτή την τιμή. Ακόμη, κάποια πράγματα μπορούν να κάνουν προσωρινά το πέος σας μικρότερο, όπως το κολύμπι ή το κρύο.

Τα περισσότερα πέη έχουν χονδρικά το ίδιο μήκος όταν βρίσκονται σε στύση, μεταξύ 15 και 18 εκατοστών (6-7 ίντσες). Μπορείτε να μεγαλώσετε ή να μικρύνεται το πέος σας με ασκήσεις ή με διάφορα συμπληρώματα ειδικά για το πέος. Μάθετε περισσότερα για το μέγεθος του πέους.

Τι είναι η περιτομή;

Η περιτομή είναι μια επέμβαση για την αφαίρεση του τμήματος του δέρματος (της ακροποσθίας) που καλύπτει το άκρο του πέους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιείται κυρίως για θρησκευτικούς λόγους και είναι πιο συχνή στις Εβραϊκές και Μουσουλμανικές κοινότητες. Εάν έχετε κάνει περιτομή, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Δεν θα επηρεάσει τη σεξουαλική σας ικανότητα.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (καλείται και γυναικεία περιτομή ή ΑΓΓΟ) είναι παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιλαμβάνει την αφαίρεση κάποιων ή όλων των εξωτερικών γεννητικών οργάνων ενός κοριτσιού, όπως των χειλέων του αϊδίου και της κλειτορίδας.


σώμα αγοριών


Έχω στίγματα στο πέος μου που μου προκαλούν φαγούρα. Είναι φυσιολογικό;

Πολλά αγόρια έχουν φουσκάλες και εξογκώματα στο πέος τους, καθώς και εξανθήματα τα οποία μπορεί να οφείλονται σε κάποια αλλεργική αντίδραση ή ερεθισμό. Παρόλα αυτά, εάν ανησυχείτε, αναζητήστε τη συμβουλή ενός γιατρού ή μίας κλινικής. Οι γιατροί βλέπουν τέτοια προβλήματα καθημερινά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε για τίποτα.

Εάν κάνατε πρόσφατα σεξ χωρίς να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό μπορεί να προσβληθήκατε από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Επισκεφτείτε ένα κέντρο σεξουαλικής υγείας ή μια ουρογεννητική κλινική, το γιατρό σας, ένα νοσηλευτή, μία κλινική νέων ή την κοινοτική αντισυλληπτική κλινική.

Είναι φυσιολογικό το πέος μου να αναδύει μια οσμή ψαριού και να έχει λευκά στίγματα πίσω από το άκρο του;

Αυτό μπορεί να συμβαίνει κατά περιόδους. Για να το αποφύγετε, να καθαρίζετε απαλά την περιοχή πίσω από την ακροποσθία – εάν διαθέτετε (τα αγόρια που έχουν υποβληθεί σε περιτομή δεν έχουν ακροποσθία) – όταν κάνετε μπάνιο. Να χρησιμοποιείτε σκέτο νερό, ή νερό με ένα ήπιο σαπούνι. Διαβάστε περισσότερα για τον καθαρισμό του πέους σας.

Εάν καθαρίζετε προσεχτικά το πέος σας και τα συμπτώματα δεν εξαφανίζονται καθώς και αν κάνατε σεξ χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, μπορεί να έχετε κάποιο ΣΜΝ.

Τι είναι το σπέρμα;

Τα σπερματοζωάρια παράγονται στους όρχεις και απελευθερώνονται με τη μορφή υγρού, το οποίο ονομάζεται σπέρμα, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Κάθε φορά που εκσπερματώνετε μπορείτε να παράξετε πάνω από 100 χιλιάδες σπερματοζωάρια. Όμως, αρκεί μόνο ένα σπερματοζωάριο για να μείνει έγκυος μία κοπέλα και αυτό μπορεί να συμβεί πριν καν το αγόρι εκσπερματώσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα υγρά που εκκρίνονται από την κορυφή του πέους του αγοριού πριν την εκσπερμάτιση (ονομάζονται προσπερματικά υγρά) μπορεί να περιέχουν σπερματοζωάρια.

Εάν κάνετε σεξ με μια κοπέλα, να χρησιμοποιείται πάντα κάποιο μέσο αντισύλληψης και προφυλακτικά, ώστε να αποτρέψετε αμφότεροι μια πιθανή εγκυμοσύνη αλλά και τη μετάδοση κάποιου ΣΜΝ. Μιλήστε στη σύντροφό σας σχετικά με την αντισύλληψη που χρησιμοποιεί και σιγουρευτείτε επίσης ότι χρησιμοποιείτε προφυλακτικά.

Εάν κάνετε σεξ με ένα αγόρι, να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό ώστε να προφυλάξετε τον εαυτό σας από κάποιο ΣΜΝ ή να αποτρέψετε να το μεταδώσετε στον σύντροφό σας.


σπέρμα


Είναι φυσιολογικό να έχετε στύση όταν ξυπνάτε το πρωί;

Ναι, τα περισσότερα αγόρια έχουν στύση όταν ξυπνάνε το πρωί. Μπορεί επίσης να έχουν στύση, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν δεν το περιμένουν, ακόμα και όταν δεν ερεθίζονται σεξουαλικά. Αυτό το φαινόμενο είναι φυσιολογικό κομμάτι της σεξουαλικής ανάπτυξης.

Είναι φυσιολογικό ο ένας όρχις να κρέμεται πιο χαμηλά από τον άλλον;

Ναι, είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό. Μια θεωρία για αυτό το φαινόμενο είναι ότι αποτρέπει την τριβή μεταξύ των όρχεών σας όταν τρέχετε.

Πως θα καταλάβω αν έχω καρκίνο στους όρχεις;

Να ελέγχετε τους όρχεις σας κάθε μήνα ψηλαφίζοντάς τους απαλά ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη σας, έναν τη φορά, ώστε να νιώσετε τυχόν εξογκώματα. Θα νιώσετε μια σκληρή κορυφογραμμή στο άνω, πίσω μέρος κάθε όρχη. Αυτό είναι η επιδιδυμίδα, όπου το σπέρμα αποθηκεύεται, και είναι φυσιολογικό να τη νιώσετε εκεί.

Εάν νιώσετε κάποιο εξόγκωμα, είναι πιθανό να είναι καρκίνος των όρχεων, αλλά καλύτερα να το δει και ένας γιατρός. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:

  • ο ένας όρχις να γίνεται σταδιακά μεγαλύτερος ή βαρύτερος από τον άλλον
  • πόνο στους όρχεις
  • αιμορραγία από το πέος

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Εάν διαγνωστεί νωρίς, ο καρκίνος των όρχεων είναι συνήθως θεραπεύσιμος.

Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι όταν ένα αγόρι ή ένας άνδρας εκσπερματώνει πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Είναι σύνηθες, ειδικά στους νεότερους άνδρες, και μπορεί να οφείλεται σε άγχος ή σε υπερβολικό ενθουσιασμό. Κάποιοι δεν το βρίσκουν ανησυχητικό ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκουν τη χρήση προφυλακτικού βοηθητική ως προς την καθυστέρηση της εκσπερμάτισης. Διαβάστε περισσότερα για την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Εάν σας ενοχλεί, επισκεφτείτε τον τοπικό γιατρό ή νοσηλευτή σας ή επισκεφτείτε ένα κέντρο σεξουαλικής υγείας, μια ουρογεννητική κλινική, ένα ινστιτούτο νεανικής σεξουαλικής υγείας. Σε αυτά τα μέρη θα σας δώσουν δωρεάν και εμπιστευτικές συμβουλές ανεξαρτήτως της ηλικίας σας, ακόμα και αν είστε κάτω από 16 χρονών.

Είναι δυνατή η ούρηση κατά τη διάρκεια του σεξ;

Όχι. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μια βαλβίδα φράζει το σωλήνα εξόδου από την ουροδόχο κύστη σας, έτσι ώστε μόνο το σπέρμα να μπορεί να περάσει μέσω της ουρήθρας, την οποία χρησιμοποιείτε για να ουρήσετε.

Γιατί είναι πιο δύσκολη η εκσπερμάτιση όταν κάνετε σεξ για δεύτερη φορά αμέσως μετά την πρώτη;

Εάν κάνετε σεξ για δεύτερη φορά αμέσως μετά την πρώτη, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσετε σε οργασμό. Αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν ανησυχείτε, κάντε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα μετά το σεξ, πριν ξανά ξεκινήσετε. Ανεξαρτήτως από το εάν είναι η πρώτη, η δεύτερη ή η δέκατη φορά που κάνατε σεξ εκείνη την ημέρα, να χρησιμοποιείτε πάντα καινούργιο προφυλακτικό ώστε να προστατευθείτε από μία πιθανή εγκυμοσύνη ή από κάποιο ΣΜΝ.


Σχετικά άρθρα:


 

Σχολιάστε