Τι είναι αυτό το εξάνθημα στο πέος μου;

Η εμφάνιση εξανθημάτων στο πέος μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Πολλά τέτοια εξανθήματα είναι ακίνδυνα και δεν χρήζουν θεραπείας. Κάποιες πιθανές αιτίες εμφάνισης αυτών παρατίθενται στη συνέχεια.

Εάν ανησυχείτε για κάποιο εξάνθημα που εμφανίστηκε στο πέος σας, επισκεφτείτε το γιατρό σας ή την τοπική ουρογεννητική κλινική.

Μαργαριταροειδείς βλατίδες πέους

Οι μαργαριταροειδείς βλατίδες του πέους είναι μικρά, στο χρώμα του δέρματος εξανθήματα που βρίσκονται κυρίως στη βάλανο του πέους. Συνήθως, διατάσσονται περιφερειακά της βαλάνου του πέους σχηματίζοντας μία ή δύο σειρές. Αυτά τα εξανθήματα είναι φυσιολογικά. Οι μαργαριταροειδείς βλατίδες του πέους δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες και δεν προκαλούνται από κακές συνθήκες υγιεινής. Δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν χρήζουν θεραπείας.

Κηλίδες Fordyce

Οι κηλίδες Fordyce είναι μικρά κιτρινωπά ή λευκά σημάδια στη βάλανο ή στον άξονα του πέους. Οι κηλίδες Fordyce είναι σμηγματογόνοι αδένες (μικροσκοπικοί αδένες που εντοπίζονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος) χωρίς θύλακες τριχών. Ακόμη μπορούν να εμφανιστούν στο εσωτερικό των μάγουλων ή των χειλιών και είναι παρούσες στο 80-95% των ενηλικών. Οι κηλίδες Fordyce είναι γενικώς ακίνδυνες και δεν χρήζουν θεραπείας.

Λυμφοκήλη

Η λυμφοκήλη είναι ένα σκληρό οίδημα που εμφανίζεται ξαφνικά στον άξονα του πέους ύστερα από σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό. Προκαλείται όταν τα λεμφικά αγγεία του πέους είναι προσωρινώς φραγμένα. Η λέμφος είναι ένα διαυγές υγρό, το οποίο είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Το οίδημα πρέπει σύντομα να υποχωρήσει και να μην προκαλέσει κάποιο μόνιμο πρόβλημα.


αυνανισμός


Λειχήνες

Οι λειχήνες είναι μη μολυσματικά, κνησμώδη, μωβ-κόκκινα εξανθήματα που μπορούν να προσβάλουν πολλές περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του πέους.

Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι μικρά, σαρκώδη εξογκώματα ή εξανθήματα που μπορούν να εμφανιστούν στον άξονα, και κάποιες φορές στη βάλανο, του πέους ή κάτω από την ακροποσθία. Προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).

Πληγές ή έλκος

Μία επίπονη φουσκάλα ή πληγή στο πέος σας μπορεί να προκληθεί από τον έρπη των γεννητικών οργάνων, ο οποίος είναι ένα ΣΜΝ που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπη. Η εμφάνιση μίας ανώδυνης πληγής ή ενός έλκους στο πέος σας μπορεί να οφείλεται σε σύφιλη (ένα άλλο ΣΜΝ).

Νόσος Peyronie

H νόσος Peyronie είναι μία ασυνήθης πάθησης που προκαλεί την πάχυνση μιας περιοχής ή την εμφάνιση μίας σκληρής μάζας (πλάκα) στον άξονα του πέους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την κάμψη του πέους όταν αυτό βρίσκεται σε στύση.

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο Είναι φυσιολογική η κάμψη του πέους;.

Μολυσματική τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια ιογενής πάθηση του δέρματος. Προκαλεί την εμφάνιση μικρών, σταθερών, θολωτών εξανθημάτων στο δέρμα, τα οποία συνήθως σχηματίζουν μικρές συναθροίσεις. Μπορούν να προσβάλουν το πέος και την ευρύτερη περιοχή της βουβωνικής χώρας.

Καρκίνος του πέους

Ο καρκίνος του πέους είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση πληγών ή μαζών στο πέος, και πιο συχνά στη βάλανο του πέους. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον καρκίνο του πέους.


Σχετικά άρθρα:


 

Σχολιάστε