Μαριχουάνα και πνευμονική πάθηση COPD

H χρόνια παρεμποδιστική πνευμονική πάθηση COPD συνδέεται με άτομα με ερεθισμένη αναπνοή. Για αυτό το λόγο, οι ερευνητές ήταν περίεργοι για την ύπαρξη κάποιας σύνδεσης μεταξύ του COPD και της μαριχουάνα της οποίας η χρήση δεν είναι ασυνήθιστη. Μια εθνική δημοσκόπηση το 2015 έδειξε ότι περίπου το 35 τοις εκατό των τελειόφοιτων λυκείου δήλωσαν ότι έκαναν χρήση μαριχουάνας την προηγούμενη χρονιά. Περίπου το 6 τοις εκατό είπαν ότι έκαναν χρήση σε καθημερινή βάση, ενώ η αναφερόμενη καθημερινή χρήση καπνού ήταν μόλις 5,5 τοις εκατό.
Το COPD είναι ένας ενιαίος όρος που περιγράφει τις χρόνιες πνευμονικές παθήσεις όπως το εμφύσημα, την βρογχίτιδα, και ασθματικά συμπτώματα. Είναι μια συχνή πάθηση σε άτομα με ιστορικό καπνίσματος. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 90 τοις εκατό των ατόμων με COPD έχουν καπνίσει ή καπνίζουν αυτό τον καιρό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 30 εκατομμύρια άτομα έχουν COPD, και μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν.
Μπορεί λοιπόν το κάπνισμα μαριχουάνας να αυξήσει τον κίνδυνο για COPD; Διαβάστε παρακάτω για να δείτε τι έχουν βρει οι ερευνητές για την χρήση μαριχουάνας και την υγεία των πνευμόνων.

Πως επηρεάζει η μαριχουάνα και οι συνήθειες καπνίσματος τους πνεύμονες;πνευμόνια και μαριχουάνα

Ο καπνός μαριχουάνας περιέχει πολλά από τα ίδια χημικά όπως ο καπνός του τσιγάρου, επίσης η μαριχουάνα έχει υψηλότερο βαθμό ανάφλεξης, ή βαθμό καύσης. Το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα του καπνίσματος μαριχουάνας ίσως να εξαρτάται από την δόση. Ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη και σταθερή χρήση μαριχουάνας ίσως να αυξήσει τον κίνδυνο για μη επαρκή αναπνευστική υγεία. Οι έρευνες έχουν βρει ότι το κάπνισμα μαριχουάνας μακροπρόθεσμα μπορεί:

 • να αυξήσει τα επεισόδια βήχα
 • να αυξήσει την παραγωγή φλέγματος
 • να καταστρέψει τις μεμβράνες βλέννας
 • να αυξήσει τον κίνδυνο πνευμονικών μολύνσεων

Αλλά είναι οι συνήθειες που ίσως να παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην καθολική υγεία των πνευμόνων. Οι άνθρωποι συχνά καπνίζουν μαριχουάνα διαφορετικά απ’ ότι τσιγάρα. Για παράδειγμα, ίσως να κρατούν τον καπνό περισσότερο και βαθύτερα στους πνεύμονες και να καπνίζουν ως το πιο κοντό μήκος γόπας.
Το να κρατάτε μέσα τον καπνό επηρεάζει την ποσότητα πίσσας που διατηρούν οι πνεύμονες. Σε σύγκριση με το κάπνισμα απλού καπνού, οι έρευνες δείχνουν ότι οι τεχνικές εισπνοής μαριχουάνας προκαλούν τέσσερις φορές περισσότερη εισπνοή πίσσας, με αποτέλεσμα ένα τρίτο πίσσας περισσότερο να εισχωρεί στις χαμηλότερες διόδους αναπνοής.
Πιο μακρές και βαθιές εισπνοές επίσης αυξάνουν την συγκέντρωση καρβοξυ-αιμογλοβίνης στο αίμα σου κατά πέντε φορές. Η καρβοξυ-αιμογλοβίνη δημιουργείται όταν το μονοξείδιο του άνθρακα συνδέεται με την αιμογλοβίνη στο αίμα σου. Όταν καπνίζεις, εισπνέεις μονοξείδιο του άνθρακα. Είναι πιο πιθανόν να δεσμευτεί στην αιμογλοβίνη από ότι το οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα, η αιμογλοβίνη σου φέρει περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα και λιγότερο οξυγόνο μέσω του αίματος σου. Αυτό στερεί από το σώμα σου τις σωστές ποσότητες οξυγόνου που χρειάζεται για να λειτουργεί στα καλύτερα του.

Έρευνα για τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους της μαριχουάνας

Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον στην μελέτη της μαριχουάνας. Οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν για τις ιατρικές και χαλαρωτικές επιδράσεις της καθώς και την άμεση σύνδεση της με πνευμονικές παθήσεις όπως το COPD. Αλλά υπάρχουν πολλοί νομικοί, κοινωνικοί, και πρακτικοί περιορισμοί. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την έρευνα και τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν:

Κατηγοριοποίηση της μαριχουάνας

Η Μαριχουάνα είναι ναρκωτικό του Καταλόγου 1 (Schedule 1). Αυτό σημαίνει ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει προς το παρόν απόδειξη ότι το ναρκωτικό έχει κάποιο ιατρικό σκοπό. Τα ναρκωτικά του Καταλόγου 1 έχουν επίσης μεγάλη πιθανότητα κατάχρησης. Η κατηγοριοποίηση της μαριχουάνα κάνει την έρευνα στη χρήση της ακριβή και χρονοβόρα.

Ανίχνευση ποιότητας

Η ποσότητα THC και άλλων χημικών στην μαριχουάνα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την ένταση. Τα χημικά που εισπνέονται μπορούν επίσης να αλλάξουν βάσει του μεγέθους του τσιγάρου ή της ποσότητας του καπνού που εισπνέεται. Ο έλεγχος για την ποιότητα και η σύγκριση με μελέτες μπορεί να είναι δύσκολες οδοί.

Ανίχνευση κατανάλωσης

Είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις πόσα από τα ενεργά συστατικά καταναλώνονται. Ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να ταυτοποιήσει την δόση που έχει καπνίσει. Οι περισσότερες έρευνες επίσης εστιάζουν στην συχνότητα χρήσης αλλά αγνοούν άλλες λεπτομέρειες που μπορεί να επηρεάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας και την υγεία. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • το μέγεθος της γόπας
 • την ένταση που κάποιος καπνίζει την γόπα
 • αν τα άτομα μοιράζονται γόπες
 • χρήση σωλήνα νερού ή ψεκαστήρα

COPDΣυμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Αν και η μελέτη είναι περιορισμένη για την μαριχουάνα, οτιδήποτε και να καπνίσετε είναι ανθυγιεινό για τους πνεύμονες σας. Τα περισσότερα συμπτώματα του COPD δεν είναι εμφανή μέχρι που η πάθηση έχει προχωρήσει αρκετά και ορισμένη ζημιά έχει ήδη προκληθεί στους πνεύμονες. Και πάλι, κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • βραχεία αναπνοή
 • ασθματική αναπνοή
 • χρόνιος βήχας
 • σφίξιμο θώρακα
 • συχνά κρυολογήματα και άλλες αναπνευστικές μολύνσεις

Περισσότερο σοβαρά συμπτώματα του COPD συνδυάζονται με μεγαλύτερη πνευμονική ζημιά. Περιλαμβάνουν:

 • πρήξιμο στα πέλματα, πόδια, και χέρια
 • υπερβολική απώλεια βάρους
 • ανικανότητα εφησυχασμού αναπνοής
 • μπλε νύχια ή χείλη

Κάλεσε τον γιατρό σου αμέσως αν βιώνεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά αν έχεις ιστορικό καπνίσματος.

Διάγνωση της πνευμονική πάθησης COPD

Αν ο γιατρός σου υποψιάζεται ότι έχεις COPD, θα σε ρωτήσει για τα συμπτώματα και θα κάνει πλήρη σωματική εξέταση.
Ο γιατρός σου θα χρησιμοποιήσει ένα στηθοσκόπιο για να ακούσει οποιαδήποτε κροταλίσματα, κρότους, ή άσθμα στους πνεύμονες σου. Μια εξέταση πνευμονικής λειτουργίας μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σου να καθορίσει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονες σου. Για αυτήν την εξέταση, φυσάς σε έναν σωλήνα που συνδέεται με μια μηχανή που καλείται σπιρόμετρο. Αυτή η εξέταση παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την πνευμονική λειτουργία σου σε σύγκριση με υγιείς πνεύμονες. Τα αποτελέσματα βοηθούν τον γιατρό σου να αποφασίσει αν χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις ή αν κάποιο φάρμακο θα σε βοηθούσε να αναπνεύσεις καλύτερα.
Ενημέρωσε τον γιατρό σου αν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες ισχύουν για σένα. Το COPD δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά ο γιατρός σου μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα συμπτώματα με φάρμακα και αλλαγές τρόπου ζωής. Για περισσότερες πληροφορίες, διάβασε για τις επιλογές θεραπείας COPD.

Άλλες Αιτίες COPD

Πέρα από το κάπνισμα, το COPD μπορεί να προκληθεί από:

 • εισπνοή μολυσμένου αέρα
 • δεύτερης χρήσης καπνό
 • εισπνοή επιβλαβών χημικών ή αναθυμιάσεων στον τόπο εργασίας σου
 • οικογενειακό ιστορικό COPD
 • εισπνοή αναθυμιάσεων μαγειρέματος σε φτωχά εξαερισμένες περιοχές

Σχετικά άρθρα:


 

1 thought on “Μαριχουάνα και πνευμονική πάθηση COPD

Σχολιάστε