Επηρεάζει η Σερενόα την Τεστοστερόνη;

Η Πριονωτή Σερενόα είναι ένα μικρό είδος φοίνικα που βρίσκεται στη Φλόριντα και σε μέρη αρκετών άλλων Νοτιοανατολικών πολιτειών. Έχει μακριά πράσινα, μυτερά φύλλα όπως πολλά είδη φοινίκων, αλλά επίσης κλαδιά με μικρά μούρα.
Οι Ιθαγενείς Αμερικάνοι που ανήκουν στην φυλή των Σεμινόλ στη Φλόριντα έτρωγαν παραδοσιακά τα μούρα του ως φαγητό και για να φροντίσουν προβλήματα ούρησης και αναπαραγωγής που συνδέονταν με έναν υπερμεγέθη αδένα του προστάτη. Τα χρησιμοποιούσαν επίσης για να φροντίσουν τον βήχα, την δυσπεψία, προβλήματα ύπνου, και προβλήματα μη γονιμότητας.

Πως χρησιμοποιείται σήμερα η πριονωτή Σερενόα;

Σήμερα οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν την κυρίως για να φροντίσουν τα συμπτώματα ενός υπερμεγέθη προστάτη. Αυτή η κατάσταση καλείται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH).
To φρούτο της πριονωτής σερενόας είναι διαθέσιμο σε διάφορες μορφές, περιλαμβάνοντας υγρές ταμπλέτες, κάψουλες, και τσάι.
Η σερενόα χρησιμοποιείται ευρέως από ιατρικούς ασκούμενους στην Ευρώπη. Οι γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο δύσπιστοι ως προς τα οφέλη της. Αν και δεν γίνεται αποδεκτή ισχυρά από την Αμερικάνικη ιατρική κοινότητα, είναι και πάλι η πιο δημοφιλής θεραπεία με βότανα για το BPH. Ο Οργανισμός Διατροφής και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) συνιστά συχνά την σερενόα ως εναλλακτική θεραπεία του BPH. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Αμερικάνοι χρησιμοποιούν την σερενόα για να φροντίσουν το BPH.

H σερενόα μερικές φορές επίσης χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τα:

 • χαμηλή ποσότητα σπέρματος
 • χαμηλή σεξουαλική επιθυμία
 • τριχόπτωση
 • βρογχίτιδα
 • διαβήτη
 • φλεγμονή
 • ημικρανία
 • καρκίνο του προστάτη

Πριονωτή Σερενόα και προστάτης

Ο προστάτης είναι μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Είναι ένας αδένας σε μέγεθος καρυδιού που βρίσκεται μεταξύ της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Ο προστάτης τείνει να γίνεται μεγαλύτερος με την ηλικία. Ωστόσο, ένας αδένας προστάτη που μεγαλώνει υπερβολικά μπορεί να πίεση την κύστη ή την ουρήθρα σου και γενικά το ουροποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ουρητικά προβλήματα.
Η πριονωτή Σερενόα λειτουργεί με το να σταματά την διάλυση της τεστοστερόνη στο υποπροϊόν της, που καλείται διυδροτεστοστερόνη. Αυτό βοηθά το σώμα να κρατά περισσότερο από την τεστοστερόνη του και να δημιουργεί λιγότερη διυδροτεστοστερόνη. Αυτό μπορεί επιβραδύνει ή να σταματήσει την ανάπτυξη του αδένα του προστάτη.

Με την διακοπή της ανάπτυξης του προστάτη, η πριονωτή σερενόα μπορεί να βοηθήσει να απαλύνει μερικά από τα συμπτώματα του BPH, συμπεριλαμβανομένου:

 • συχνή ούρηση
 • αυξημένη ούρηση τη νύχτα
 • ταλαιπωρία εκκίνησης ροής ούρων
 • αδύναμη ροή ούρων
 • στάξιμο μετά την ούρηση
 • κόπος κατά την ούρηση
 • ανικανότητα πλήρους αδειάσματος κύστης

καρπός σερενόα


Πριονωτή Σερενόα και Λίμπιντο

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με χαμηλή λίμπιντο τόσο στις γυναίκες όσο και τους άντρες. Η πριονωτή σερενόα μπορεί να αυξήσει την λίμπιντο με την αύξηση των σωματικών επιπέδων τεστοστερόνης.
Στους άντρες, η παραγωγή σπέρματος οδηγείται από την τεστοστερόνη. Υπερβολικά λίγη τεστοστερόνη έχει ως αποτέλεσμα την χαμηλή ποσότητα σπέρματος. Όμοια, η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην παραγωγή των ωαρίων στις γυναίκες, με την υπερβολικά λίγη τεστοστερόνη να μειώνει την παραγωγή ωαρίων. Με αυτόν τον τρόπο, η πριονωτή σερενόα μπορεί να αυξήσει και την ανδρική και την γυναικεία γονιμότητα με την αύξηση του σωματικού επιπέδου τεστοστερόνης.

Πριονωτή Σερενόα και τριχόπτωση

Τα υψηλά επίπεδα διυδροτεστοστερόνης συνδέονται με την τριχόπτωση, ενώ τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με την τριχοφυΐα. Κάποιοι άντρες παίρνουν πριονωτή σερενόα ώστε να μειωθεί το επίπεδο διυδροτεστοστερόνης στο σώμα τους και να αυξηθεί το επίπεδο τεστοστερόνης. Αυτό μπορεί να μειώσει την τριχόπτωση και μερικές φορές να προωθήσει την εκ νέου ανάπτυξη τριχών.


Σχετικά άρθρα:


 

Σχολιάστε