Παράγοντες που σκοτώνουν τη σεξουαλική επιθυμία – Αιτίες χαμηλής λίμπιντο

Παράγοντες που σκοτώνουν τη σεξουαλική επιθυμία: Στρες

Το σώμα δεν ανταποκρίνεται καλά στο στρες. Το συναισθηματικό στρες μπορεί να επηρεάσει τη σωματική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων και της σεξουαλικής επιθυμίας και απόδοσης. Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία είναι η συνειδητοποίηση των πιθανών υποκείμενων στρεσογόνων. Η αυτοβοήθεια μπορεί να είναι αποτελεσματική κάποιες φορές αλλά μερικοί άνθρωποι πρέπει να επισκεφτούν ένα γιατρό ή έναν ψυχαναλυτή.

Παράγοντες που σκοτώνουν τη σεξουαλική επιθυμία: Σύντροφος

Αναφορικά με τη σεξουαλική επιθυμία, ταιριάζει η φράση «χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό». Και οι δύο σύντροφοι πρέπει να νιώθουν ότι επικοινωνούν και ειδικά οι γυναίκες χρειάζονται να νιώθουν την αίσθηση της εγγύτητας. Η ελλιπής επικοινωνία, η αίσθηση της προδοσίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης, οι επαναλαμβανόμενοι καυγάδες και η επίκριση μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας σχέσης όπου η εγγύτητα και η οικειότητα απουσιάζουν. Στην περίπτωση που το ζευγάρι θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να λύσει τα προβλήματά του από μόνο του, η αναζήτηση συμβουλευτικής βοήθειας ίσως να είναι η λύση.

Παράγοντες που σκοτώνουν τη σεξουαλική επιθυμία: Αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν είναι πάντα η απάντηση σε κάθε πρόβλημα. Παρόλο που το αλκοόλ μπορεί να μειώνει τις αναστολές, μειώνει επίσης τη σεξουαλική απόδοση αλλά και τη λίμπιντο. Ο σύντροφός σας μπορεί να μην εκτιμήσει το γεγονός ότι είστε μεθυσμένος και μάλιστα μπορεί να χάσει και τη σεξουαλική του επιθυμία. Το αλκοόλ είναι μια εθιστική, εξαρτησιογόνος ουσία και μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια για να το κόψετε.


αλκοόλ


Παράγοντες που σκοτώνουν τη σεξουαλική επιθυμία: Έλλειψη ύπνου

Όπως με οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, ένα ξεκούραστο σώμα αυξάνει την απόδοση στο κρεβάτι. Η έλλειψη ύπνου, η οποία εμπεριέχει και την έλλειψη σωστού ύπνου, μπορεί να είναι η αιτία μείωσης της σεξουαλικής επιθυμίας. Ένας λόγος που μπορεί να ευθύνεται για την έλλειψη καλού ύπνου και τη μείωση της λίμπιντο είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Εάν υποψιαστείτε ότι μπορεί, είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας, να πάσχετε από άπνοια ύπνου, μπορεί να χρειαστεί ιατρική βοήθεια.

Παράγοντες που σκοτώνουν τη σεξουαλική επιθυμία: Παιδιά

Το να είσαι γονιός είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, συνεπώς πρέπει να ξεκλέβετε λίγο χρόνο χωρίς να έχετε παιδιά ή μωρά γύρω σας. Το να σχεδιάζετε μια ήσυχη ώρα για ηρεμία και σεξουαλική επιθυμία μπορεί να απαιτεί και λίγη δημιουργική σκέψη, για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε σεξ όταν το μωρό κοιμάται, ή να προσλάβετε μια γυναίκα για να προσέχει τα παιδιά έτσι ώστε η μαμά και ο μπαμπάς να μπορούν να αφιερώσουν λίγο χρόνο ο ένας στον άλλον και να κάνουν σεξ.

Παράγοντες που σκοτώνουν τη σεξουαλική επιθυμία: Φάρμακα

Η απώλεια της λίμπιντο και της ερωτικής επιθυμίας συμπεριλαμβάνονται στις παρενέργειες πολλών χορηγούμενων φαρμάκων. Μερικά παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι:

  • Αντιυπερτασικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών φαρμάκων και των β-αναστολέων
  • Φαρμακευτικές αγωγές για το κρυολόγημα που εμπεριέχουν αντισταμινικά και αποσυμφορητικά φάρμακα
  • Αντικαταθλιπτικά
  • Αντισυλληπτικά χάπια
  • Οπιούχα αναλγητικά
  • Χημειοθεραπευτικά φάρμακα

Εάν αυτή είναι η αιτία, ίσως ο γιατρός σας να μπορεί να σας προτείνει μια εναλλακτική θεραπευτική αγωγή η οποία μπορεί να έχει λιγότερες παρενέργειες.


φάρμακα


Παράγοντες που σκοτώνουν τη σεξουαλική επιθυμία: Κακή Εικόνα Σώματος

Είμαστε όσο σέξι νιώθουμε. Πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση σχετικά με το σώμα τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική τους επιθυμία. Το να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Ένας υποστηρικτικός σύντροφος πάντα βοηθάει.

Παράγοντες που σκοτώνουν τη σεξουαλική επιθυμία: Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία μαστίζει το ένα-τρίτο των Αμερικάνων. Το να είσαι παχύσαρκος μπορεί να περιορίσει τη σεξουαλική επιθυμία λόγω της μειωμένης σεξουαλικής απόλαυσης, της έλλειψης καλής απόδοσης και της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Το πως νιώθεις για τον εαυτό σου επηρεάζει σημαντικά το κατά πόσο απολαμβάνεις το σεξ. Η αναζήτηση συμβουλευτικής βοήθειας μπορεί να φανεί χρήσιμη.

Παράγοντες που σκοτώνουν τη σεξουαλική επιθυμία: Προβλήματα Στύσης

Η στυτική δυσλειτουργία δεν επηρεάζει μόνο την ικανότητα ερωτικής συνεύρεσης αλλά και το πως ένας άνδρας νιώθει σχετικά με τη σεξουαλική του απόδοση. Υπάρχουν πολλές επιλογές αναφορικά με τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας και ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη, για εσάς και το σύντροφό σας, λύση.

Παράγοντες που σκοτώνουν τη σεξουαλική επιθυμία: Χαμηλή Τεστοστερόνη

Παρόλο που τα επίπεδα της τεστοστερόνης σταδιακά μειώνονται με το γήρας, δεν υπάρχει απαραίτητα σχέση μεταξύ των επιπέδων αυτής της ορμόνης και της επιθυμίας για σεξ. Είναι απλά μια πιθανή αιτία για τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει και την ύπαρξη επιπρόσθετων αιτιών, πέρα της χαμηλής τεστοστερόνης.


μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης


Παράγοντες που σκοτώνουν τη σεξουαλική επιθυμία: Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής επιθυμίας. Η απώλεια ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες συχνά απαιτεί θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την αναζήτηση συμβουλευτικής βοήθειας και ίσως και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Δυστυχώς, κάποια αντικαταθλιπτικά μειώνουν τη λίμπιντο. Ο γιατρός ή ο ψυχαναλυτής σας πρέπει να γνωρίζει εάν η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας είναι ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψής σας.

Παράγοντες που σκοτώνουν τη σεξουαλική επιθυμία: Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη φυσιολογία, όπως η κολπική ξηρότητα και ο πόνος κατά την ερωτική επαφή (δυσπαρευνία), οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική συνεύρεση. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την ενίσχυση της σεξουαλικής επιθυμίας και λειτουργίας μετά την εμμηνόπαυση.

Παράγοντες που σκοτώνουν τη σεξουαλική επιθυμία: Έλλειψη Εγγύτητας

Το να κάνεις έρωτα είναι κάτι παραπάνω από απλό σεξ. Η οικειότητα και η εγγύτητα είναι σημαντικά στοιχεία μιας υγειούς ερωτικής ζωής. Εάν η σεξουαλική επιθυμία ελαττώνεται, ίσως ήρθε η ώρα να εισάγετε ξανά λίγο ρομαντισμό στη σχέση. Οι αγκαλιές, το να κάνετε ο ένας στον άλλο μασάζ, και το να περνάτε τον ελεύθερό σας χρόνο μαζί μπορεί να σας βοηθήσουν να ξανανάψετε τη σπίθα του έρωτα.


Σχετικά άρθρα:


 

Σχολιάστε