Τα δυσάρεστα σωματικά προβλήματα των αντρών

Τρίχες στην πλάτη

Οι περισσότεροι άνδρες εμφανίζουν τριχοφυΐα στην πλάτη, η οποία μπορεί να ήπια ή έντονη. Για τους άνδρες που επιθυμούν να απαλλαγούν από τις τρίχες της πλάτης, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λύσεις. Για προσωρινά αποτελέσματα, η χρήση αποτριχωτικού κεριού, αποτριχωτικών κρεμών ή ακόμα και το ξύρισμα μπορούν να σας απαλλάξουν από τις τρίχες της πλάτης. Για μία πιο μόνιμη λύση, η αποτρίχωση με laser μπορεί είτε να αδυνατίσει είτε να αφαιρέσει εντελώς τις τρίχες της πλάτης.

Μπυροκοιλιά

Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν έχουν την τάση να παίρνουν βάρος, με το περισσότερο από αυτό το βάρος να εγκαθίσταται στην κοιλιακή χώρα. Η διεύρυνση της περιφέρειας της μέσης, γνωστή κοινώς και ως «μπυροκοιλιά», ειδικά πάνω από 40 ίντσες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών. Ωστόσο, η επιλογή κατάλληλης δίαιτας και η άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της περιφέρειας της μέσης, καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σχετιζόμενων καρδιαγγειακών προβλημάτων.


μπυροκοιλιά


Υπερβολική Εφίδρωση

Οι άνδρες ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες, αλλά μερικοί άνδρες ιδρώνουν υπερβολικά περισσότερο. Η υπερβολική εφίδρωση, ή αλλιώς υπερίδρωση, συνήθως επηρεάζει τις περιοχές του σώματος όπου γενικά τείνουμε να ιδρώνουμε περισσότερο: τις μασχάλες, τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών. Εάν αυτό αποτελεί πρόβλημα για εσάς συμβουλευτείτε το γιατρό σας: μπορεί να υπάρχουν θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να «μείνετε στεγνοί».

Ενιαίο Φρύδι

Η τεστοστερόνη, μία ανδρική ορμόνη, είναι εκείνος ο παράγοντας που ευθύνεται για την εντονότερη, σε σχέση με τις γυναίκες, σωματική τριχοφυΐα των ανδρών. Το γεγονός αυτό μπορεί να ευθύνεται για το λεγόμενο «ενιαίο φρύδι», δηλαδή για φρύδια τόσο παχιά που συναντώνται στο κέντρο και φαίνεται σαν να σχηματίζουν ένα φρύδι. Για μία προσωρινή λύση, η αποτρίχωση με κερί κάθε τέσσερις με έξι εβδομάδες μπορεί διαμορφώσει τα φρύδια.

Σπυράκια μετά το Ξύρισμα

Ξυρίζεσαι για να αποκτήσεις λείο και απαλό δέρμα, αλλά μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν μικρά, κόκκινα σπυράκια μετά το ξύρισμα. Τα σπυράκια μετά το ξύρισμα, ή αλλιώς η ψευδοθυλακίτιδα της περιοχής του γενιού, εμφανίζονται όταν οι τρίχες γυρίζουν προς τα μέσα με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται προς το εσωτερικό της επιδερμίδας. Η εμφάνιση αυτών των εξανθημάτων μπορεί να αποφευχθεί κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο πριν το ξύρισμα ώστε να μαλακώσουν οι τρίχες και να ανοίξουν οι πόροι, χρησιμοποιώντας ένα τζελ ξυρίσματος σε πυκνή μορφή, μη τεντώνοντας το δέρμα κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος, ξυρίζοντας προς τη φορά που μεγαλώνουν τα γένια και όχι κόντρα και τοποθετώντας ένα κρύο, βρεγμένο πανί στο πρόσωπό σας μετά το ξύρισμα.

Ροδόχρους Ακμή

Η ροδόχρους ακμή είναι μία πάθηση του δέρματος η οποία προκαλεί την εμφάνιση ερυθρότητας και εξανθημάτων. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πάχυνση του δέρματος, ειδικά γύρω από τη μύτη, το οποίο μπορεί να εμφανίζεται πρησμένο και να παρουσιάσει εξογκώματα. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, αλλά τα συμπτώματά της έχουν την τάση να είναι χειρότερα στους άνδρες και στα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ. Παρόλο που δεν υπάρχει καμία θεραπεία, υπάρχουν αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο ή στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Υποχώρηση της Γραμμής των Μαλλιών

Η εμφάνιση φαλάκρας είναι ένα συχνό φαινόμενο στους άνδρες. Οι άνδρες αρχίζουν να παρατηρούν την αραίωση των μαλλιών τους και την υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών στα 30, και μέχρι τα 50 πολλοί άνδρες θα έχουν εμφανή αραίωση. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για τη θεραπεία της τριχόπτωσης, συμπεριλαμβανομένων της φαρμακευτικής αγωγής και της χειρουργικής αποκατάστασης των μαλλιών.


αραίωση μαλλιών


Αχρωματοψία

Το να πάσχει κάποιος από αχρωματοψία σημαίνει ότι δεν μπορεί να διακρίνει καθαρά τα χρώματα. Η πάθηση αυτή επηρεάζει περίπου 1 στους 10 άνδρες, και συχνότερα το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη διάκριση μεταξύ των αποχρώσεων του κόκκινου και του πράσινου. Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την αχρωματοψία, όμως, υπάρχουν ειδικοί φακοί επαφής και γυαλιά που μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες στο να διακρίνουν τα χρώματα πιο εύκολα. Είναι μία εφ’ όρου ζωής διαταραχή και οι περισσότεροι άνδρες μαθαίνουν να προσαρμόζονται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Ροχάλισμα

Το ροχάλισμα επηρεάζει περίπου το 44% των ανδρών, και είναι πιο συχνό στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Μπορεί να επηρεαστεί από τη στάση ύπνου, από τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, από την κατανάλωση αλκοόλ ή από υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Επιπροσθέτως, μπορεί να είναι σημάδι μίας σοβαρής διαταραχής του ύπνου, η οποία ονομάζεται αποφρακτική άπνοια ύπνου, και στην οποία ο πάσχοντας σταματάει να αναπνέει για μικρές χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εάν το ροχάλισμα διαταράσσει τον ύπνο σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν ιατρικές παθήσεις.

Ρέψιμο

Το ρέψιμο, ή αλλιώς ερυγή, είναι μία σωματική λειτουργία που συνήθως προκαλείται από την αποβολή της περίσσειας αέρα, η κατάποση του οποίου έγινε κατά τη διάρκεια του φαγητού. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Όμως, αν το ρέψιμο είναι συχνό, και συνοδεύεται από ναυτία και κοιλιακό πόνο ή αν το ρέψιμο δεν ανακουφίζει από τη δυσφορία, μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πεπτικής διαταραχής. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Εντερικά Αέρια

Η απελευθέρωση αερίων προκαλείται από τη διέλευση εντερικών αερίων. Παρόλο που ο ήχος και η οσμή μπορεί να μας κάνουν τον περίγελο της παρέας, τα εντερικά αέρια είναι ένα φαινόμενο συχνό και ακίνδυνο. Η κατανάλωση φασολιών, λαχανικών και άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να προκαλέσει εντερικά αέρια, όπως μπορεί και η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, όπως η μπύρα και η σόδα. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει περισσότερα εντερικά αέρια. Εάν τα υπερβολικά εντερικά αέρια αποτελούν πρόβλημα για εσάς, δώστε προσοχή στις τροφές που οδηγούν στην πρόκληση πολλών αερίων και συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα δεν εξαλειφθούν όταν αποκλείσετε αυτές τις τροφές από το διαιτολόγιό σας.


Διαβάστε το Άρθρο μας: Πως να Έχετε μια Καλύτερη Σεξουαλική Ζωή


 

Κακοσμία Σώματος

Η κακοσμία του σώματος προκαλείται από βακτήρια τα οποία ευδοκιμούν σε υγρά και ζεστά περιβάλλοντα. Όταν ιδρώνουμε, το δέρμα μας μετατρέπεται σε τόπο αναπαραγωγής για τα βακτήρια και μπορεί να αναδύεται μια δυσάρεστη σωματική οσμή. Δύσοσμες τροφές, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, μπορεί επίσης να ενοχοποιούνται. Συνήθως, ένα μπάνιο, καθαρά ρούχα και η χρήση αποσμητικού θα σας απαλλάξουν από την κακοσμία του σώματος.

Φαγούρα Jock

Η φαγούρα Jock (τριχοφυτία βουβωνικής χώρας), είναι μία μυκητιασική λοίμωξη που περιλαμβάνει την εμφάνιση ερυθρότητας και εξανθημάτων που προκαλούν κνησμό, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και στο εσωτερικό των μηρών. Μπορεί να θεραπευθεί με μη συνταγογραφούμενες αντιμυκητιακές κρέμες ή τζελ. Για να αποτραπεί η επανεμφάνισή της θα πρέπει να ακολουθήσετε ταυτόχρονα, εάν πάσχετε και από αυτό, και θεραπεία για το πόδι του αθλητή. Κρατήστε την περιοχή καθαρή και στεγνή και φοράτε φαρδιά ρούχα.

Το Πόδι του Αθλητή

Το πόδι του αθλητή (τριχοφυτία άκρου ποδός) είναι μία μυκητιασική λοίμωξη που προσβάλει τα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών, προκαλώντας φαγούρα, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα του δέρματος αλλά και ξηρή και φολιδωτή επιδερμίδα. Μπορεί να εμφανιστούν και φουσκάλες. Ακόμη, μπορεί να εξαπλωθεί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή στο εσωτερικό των μηρών (φαγούρα Jock). Θεραπεύεται με τοπικές αντιμυκητιακές κρέμες, και σε σοβαρές περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει και φαρμακευτική αγωγή από στόματος. Για την πρόληψη των μολύνσεων, να διατηρείτε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά καθώς και να χρησιμοποιείτε αθλητικές πούδρες για τα πόδια, να φοράτε ανοιχτά παπούτσια όταν αυτό είναι δυνατό και να φοράτε υποδήματα στο γυμναστήριο ή στις δημόσιες ντουζιέρες.


πόδι αθλητή


Ονυχοκρύπτωσις

Η ονυχοκρύπτωσις εμφανίζεται όταν το νύχι εισχωρεί στο δέρμα που βρίσκεται γύρω από αυτό. Εμφανίζεται συχνότερα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο και μόλυνση. Για την αποφυγή της ονυχοκρύπτωσις, αποφεύγετε να κόβετε τα νύχια σας πολύ κοντά, χρησιμοποιείτε ειδικά σχεδιασμένους για το κόψιμο των νυχιών του ποδιού νυχοκόπτες και να μην φοράτε πολύ στενά παπούτσια.

Κακοσμία Στόματος

H στοματική κακοσμία, ή αλλιώς χαλίτωση, μπορεί να προκληθεί από το κάπνισμα ή την κατανάλωση τροφών με έντονη οσμή, αλλά πιο συχνά προκαλείται από στοματικά βακτήρια. Η κατάλληλη στοματική υγιεινή, συμπεριλαμβανομένων του βουρτσίσματος των δοντιών και της χρήσης οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος, συνήθως μπορεί να μας απαλλάξει από τις ενοχλητικές οσμές. Η κακοσμία του στόματος μπορεί να προκληθεί και από διάφορες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις όπως ουλίτιδα, ξηροστομία, παλινδρόμηση γαστρικών υγρών, κολπίτιδα ή διαβήτης. Εάν η στοματική κακοσμία επιμένει ακόμα και με την κατάλληλη οδοντική φροντίδα, επικοινωνήστε με το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας.

Σεξουαλική Δυσλειτουργία

Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλεί ντροπή στους άνδρες, όμως η αλήθεια είναι ότι μέχρι την ηλικία των 40 ετών περίπου το 40% των ανδρών έχει βιώσει κάποιο είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας συμπεριλαμβανομένων της μείωσης της λίμπιντο, της πρόωρης εκσπερμάτωσης ή της αδυναμίας πρόκλησης ή διατήρησης της στύσης (στυτική δυσλειτουργία). Συχνά, η σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες σχετίζεται με κάποια υποκείμενη πάθηση, με το κάπνισμα ή με κάποια φαρμακευτική αγωγή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εμφανίζετε σεξουαλικά προβλήματα ώστε να αποκλειστεί ο διαβήτης, η καρδιακή ασθένεια, οι νευρολογικές παθήσεις και τα κυκλοφορικά προβλήματα.

Απώλεια Ακοής και εμβοές

Η απώλεια ακοής είναι ένα συχνό πρόβλημα, ειδικά όταν γερνάμε. Δυνατοί ήχοι ή συνεχόμενοι ήχοι μπορούν να επηρεάσουν την ακοή καθώς και να προκαλέσουν εμβοές στα αυτιά. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεαστεί η ικανότητά σας να ακούτε ήχους υψηλών συχνοτήτων, ή μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κουδουνίσματος ή βουητού στα αυτιά. Για την πρόληψη της εμφάνισης εμβοών και κάποιων τύπων απώλειας ακοής, φοράτε ωτοασπίδες ή ακουστικά για να προστατευθείτε από δυνατούς θορύβους στη δουλειά, να ρυθμίζετε τα προσωπικά σας ακουστικά για την ακρόαση μουσικής σε χαμηλή ένταση και, όταν αυτό είναι δυνατό, να αποφεύγετε τους δυνατούς ήχους.

Υπερπλασία Προστάτη

Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, η εμφάνιση καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ), ή αλλιώς υπερπλασίας του προστάτη, είναι ένα συχνό πρόβλημα. Ο προστάτης είναι ένας αδένας που περιβάλει την ουρήθρα, και ο οποίος όταν διευρύνεται μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως την πιο συχνή ή πιο επιτακτική αίσθηση ανάγκης ούρησης ή τη συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τις αλλαγές του τρόπου ζωής ή τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσετε, με στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων που οφείλονται στην υπερπλασία του προστάτη.


Σχετικά άρθρα:


 

Σχολιάστε