Χαμηλή Τεστοστερόνη στους Άντρες

Χαμηλή Τεστοστερόνη στους Άντρες

Επισκόπηση

Η Τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που απαντάται στους ανθρώπους. Οι άντρες έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από ότι οι γυναίκες. Η παραγωγή αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 30. Για κάθε έτος πάνω από την ηλικία 30, το επίπεδο τεστοστερόνης στους άντρες αρχίζει να ελαττώνεται αργά σε ρυθμό περίπου 1 τοις εκατό το χρόνο. Η μείωση στην τεστοστερόνη είναι φυσικό επακόλουθο της γήρανσης.

Τι σημαίνει πραγματικά αυτή η μείωση της βιολογικής ορμόνης; Τι συμπτώματα ή παρενέργειες συνοδεύουν μια απώλεια της αντρικής ορμόνης; Η τεστοστερόνη βοηθά να διατηρηθούν πλήθος σωματικών λειτουργιών στους άντρες, συμπεριλαμβανομένου:

 • η σεξουαλική επιθυμία
 •  η παραγωγή σπέρματος
 • η μάζα/ισχύς μυών
 • η κατανομή λίπους
 • η πυκνότητα οστών
 • παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων

Επειδή η τεστοστερόνη επηρεάζει τόσες πολλές λειτουργίες, η μείωση της μπορεί να φέρει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές.

9 Προειδοποιητικά Σημάδια Χαμηλής Τεστοστερόνης

Σεξουαλική λειτουργία

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που αντιμετωπίζουν οι άντρες με την ελάττωση της τεστοστερόνης είναι η πιθανότητα η σεξουαλική επιθυμία τους και η απόδοση τους να επηρεαστούν. Καθώς οι άντρες ηλικιώνονται, βιώνουν πλήθος συμπτωμάτων που σχετίζονται με την σεξουαλική λειτουργία που ίσως να είναι αποτέλεσμα χαμηλών επιπέδων αυτής της ορμόνης. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • μειωμένη επιθυμία για σεξ
 • στύσεις που συμβαίνουν αυθόρμητα, όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • στειρότητα

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) δεν προκαλείται κατά κανόνα από ανεπαρκή παραγωγή τεστοστερόνης. Σε περιπτώσεις που η ΣΔ συνοδεύει την παραγωγή χαμηλότερης τεστοστερόνης, η θεραπεία αντικατάστασης ορμόνης μπορεί να βοηθήσει την ΣΔ σας.

Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που ευθύνεται περισσότερο για τις σεξουαλικές επιθυμίες και της υψηλές λίμπιντο στους άντρες. Μια μείωση στην τεστοστερόνη μπορεί να σημαίνει μείωση στην λίμπιντο, λιγότερες αυθόρμητες στύσεις, και ένα ελάχιστα χαμηλότερο ποσοστό σπέρματος. Καμία από αυτές τις παρενέργειες δεν θα συμβούν ξαφνικά. Αν το κάνουν, θα πρέπει να υπάρχουν άλλα θέματα που παίζουν ρόλο.

Σωματικές αλλαγές

Ένα πλήθος σωματικών αλλαγών μπορούν να συμβούν στο σώμα σου αν έχεις χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη αναφέρεται μερικές φορές ως η «αντρική» ορμόνη. Βοηθά να αυξηθεί η μυική μάζα, οδηγεί σε σωματικές τρίχες, και συμβάλλει σε μια καθολική αρρενωπή εικόνα. Ελαττώσεις στην τεστοστερόνη μπορούν να οδηγήσουν σε σωματικές αλλαγές στις οποίες περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

 • αυξημένο σωματικό λίπος
 • μειωμένη μυική μάζα/ισχύς
 • εύθραυστα κόκαλα
 • μειωμένες σωματικές τρίχες
 • πρήξιμο/ευαισθησία στον επιστήθιο ιστό
 • κάψες
 • αυξημένη κόπωση
 • επιδράσεις στον μεταβολισμό της χοληστερόλης

Διαταραχές στον ύπνο

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας, η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αϋπνία και άλλες αλλαγές στις συνήθειες ύπνου σας. Δυστυχώς, η θεραπεία αντικατάσταση τεστοστερόνης ίσως να συμβάλλει ή να προκαλέσει άπνοια κατά τον ύπνο. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί διακοπή και επαναλαμβανόμενη επανεκκίνηση της αναπνοής στον ύπνο. Μπορεί παράλληλα να διαταράξει τον ύπνο σας σε μεγάλο βαθμό.
Από την άλλη, αλλαγές στο σώμα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της άπνοιας κατά τον ύπνο μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Ακόμα και χωρίς την παρουσία της άπνοιας κατά τον ύπνο υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της χαμηλής τεστοστερόνης και της μείωσης στις ώρες ύπνου. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό.

μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης

Ψυχολογικές αλλαγές

Εκτός από την πρόκληση σωματικών αλλαγών, το να έχεις χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να σε επηρεάσει σε ψυχολογικό επίπεδο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα λύπης ή κατάθλιψης. Κάποια άτομα μπορεί να έχουν δυσκολία στην μνήμη και την συγκέντρωση και να βιώνουν ελαττωμένο κίνητρο και αυτοπεποίθηση.
Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που επηρεάζει την ψυχολογική ομαλότητα. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με άντρες με χαμηλή τεστοστερόνη. Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ευερεθιστότητας, της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας, και της κόπωσης που μπορεί να προκύψει με την χαμηλή τεστοστερόνη.

Άλλες αιτίες

Αν και κάθε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα χαμηλού επιπέδου τεστοστερόνης, μπορούν επίσης να είναι ομαλές παρενέργειες της γήρανσης. Άλλοι λόγοι που μπορεί να βιώσεις μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι:

 • μια ασθένεια θυροειδή
 • τραυματισμός στους όρχεις
 • καρκίνος των όρχεων
 • μόλυνση
 • HIV
 • διαβήτης τύπου 2
 • παρενέργειες φαρμάκων
 • χρήση αλκοόλ
 • γενετικές ανωμαλίες που επηρεάζουν τους όρχεις
 • προβλήματα στους βλεννογόνους αδένες

Για να καθορίσεις τι προκαλεί αυτά τα συμπτώματα σε εσένα, κλείσε ένα ραντεβού με τον γιατρό σου και ζήτησε μια εξέταση αίματος. Η εξέταση αίματος είναι η μόνη σίγουρη μέθοδος για να καθορίσεις το επίπεδο της τεστοστερόνης σου. Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ (HMS) συνιστά ένα στόχο επιπέδου τεστοστερόνης στα 300-450ng/dL (νανογραμμάρια ανά δεκάλιτρο) για άντρες πάνω από την ηλικία των 65 χρόνων. Αυτός είναι ο μέσος όρος της ομαλής κατανομής για την ηλικιακή ομάδα.

Φροντίδα

Άσχετα με το λόγο που βιώνεις χαμηλή τεστοστερόνη, υπάρχουν επιλογές φροντίδας διαθέσιμες για να αυξήσουν την τεστοστερόνη ή να μειώσουν τις παρενέργειες που βιώνεις. Οι επιλογές φροντίδας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Θεραπεία τεστοστερόνης

Η συμπλήρωση τεστοστερόνης είναι μια επιλογή για τους άντρες που βιώνουν χαμηλή τεστοστερόνη. Μπορεί να αποδοθεί με αρκετούς τρόπους: ενέσεις στους μυς κάθε λίγες εβδομάδες, αλοιφές ή τζελ στο δέρμα, αλοιφή που εφαρμόζεται μέσα στο στόμα, ή χάπια που εισάγονται κάτω από το δέρμα των οπισθίων. Αυτοί που έχουν βιώσει ή βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν την θεραπεία τεστοστερόνης.

Χάσιμο βάρους και σωματική δραστηριότητα

Η περισσότερη άσκηση και η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνει την μείωση της τεστοστερόνης που βιώνει το σώμα σου.

Φαρμακευτική αγωγή για την στυτική δυσλειτουργία

Αν το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα από την χαμηλή τεστοστερόνη είναι η στυτική δυσλειτουργία, τα φάρμακα στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να βοηθήσουν να θεραπευτεί το σύμπτωμα.

Βοηθητικά ύπνου

Για αυτούς που υποφέρουν από αϋπνία, τα φάρμακα για τον ύπνο μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να λάβουν περισσότερο ύπνο.

Θεραπεία Χαμηλών Επιπέδων Τεστοστερόνης

Συμπέρασμαχαμηλή τεστοστερόνη

Αν βιώνεις οποιαδήποτε συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης, κάλεσε τον γιατρό σου και κλείσε ένα ραντεβού. Μια διάγνωση μπορεί να γίνει με μια απλή εξέταση αίματος, και υπάρχει ποικιλία επιλογών φροντίδας διαθέσιμες σε εσένα. Ο γιατρός σου μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να καθορίσεις αν υπάρχει κάποια υποθάλπουσα αιτία που προκαλεί την χαμηλή τεστοστερόνη σου.


Σχετικά άρθρα:


 

1 thought on “Χαμηλή Τεστοστερόνη στους Άντρες

Σχολιάστε